Bolehkah telefon anda bertahan dari jatuh menjunam sejauh 5 kilometer… dari pesawat di udara?

Sumber foto: Macrumors
Baru-baru ini, tajuk berita yang menjadi trending di seluruh dunia melaporkan kecemasan di mana sebuah pesawat Alaska Airline Boeing 737-9 MAX mengalami kejadian darurat apabila salah satu pintunya terbuka di udara. Walaupun begitu, perbualan seterusnya adalah tentang penemuan mengejutkan sebuah iPhone yang ternyata selamat selepas jatuh secara tiba-tiba dari ketinggian lima kilometer (16,000 kaki) di udara dari pesawat Alaska Airline yang lalu. iPhone itu, yang dimiliki oleh penumpang dalam penerbangan tersebut, ditemui di tepi jalan masih berfungsi dengan baik, siap untuk dikutip di Alaska Airlines.


Sumber Foto: Lifewire.com

Bagaimana ini mungkin, lebih daripada 10 tahun yang lalu, telefon yang dilapisi kaca diperkenalkan, Phone kita hampir tidak dapat bertahan impak jatuh dari ketinggian separas pinggang? Seperti kebanyakan lcd kaca tahan gores yang direka khas untuk telefon pintar, Apple juga menghasilkan kaca khas mereka sendiri untuk jenama mereka, yang dibuat oleh Corning Gorilla di Amerika Syarikat.

Sumber Foto: Corning


Jika anda sedang mencari telefon pintar seterusnya, anda mungkin perasan dalam spesifikasi bahawa setiap jenama telefon pintar mengiklankan jenis kaca yang digunakan dalam model terbaru mereka. Yang paling biasa adalah Corning Gorilla Glass, yang membekalkan kaca keras kepada kebanyakan pengeluar telefon pintar hari ini.
Generasi pertama Gorilla Glass yang digunakan pada telefon pintar sebenarnya telah ada pada iPhone generasi pertama sejak Jun 2007. Pada tahun 2010, penggunaan kaca diperluaskan dalam lingkungan 20% telefon bimbit di seluruh dunia, kira-kira 200 juta unit. Hari ini, hampir setiap jenama telefon pintar menggunakan kaca pada skrin dan panel belakang mereka.


Sumber Foto: The Verge


Melalui setiap adaptasi, siri kaca tahan calar Corning yang dibuat untuk peranti mudah alih telah membuatkan peningkatan besar sejak diperkenalkan pada tahun 2007. Walaupun pengguna biasa mungkin tidak sedar akan margin peningkatan sedikit demi sedikit setiap tahun, digabungkan kaca tahan calar semua telefon pintar pada hari ini berbanding dengan 5 atau 10 tahun yang lalu, telefon pintar hari ini jauh lebih baik daripada telefon terdahulu.

Sumber Foto: Gizchina.com


Proses pengilangan gabungan milik Corning merupakan teras utama mereka dalam teknologi kaca dan industri lapisan kaca . Proses yang sangat tepat dan sangat automatik ini menghasilkan lapisan kaca penutup yang nipis dengan kualiti permukaan yang sempurna yang penting untuk aplikasi pengguna.
Walaupun pelbagai jenama menggunakan kaca penutup terbaik dari Corning, beberapa jenama menggunakan pilihan yang dibuat khusus juga. Apple, sebagai contoh, menggunakan variasi Corning Gorilla Glass yang dikenali sebagai Ceramic Shield, yang menawarkan ketahanan yang jauh lebih baik. Manakala, pengilang yang lain hanya menggunakan tawaran baharu dari Corning, iaitu Corning Gorilla Glass Victus.

Sumber Foto: Mobile.co.uk


Di antara jenama lain, terdapat juga alternatif eksklusif yang memenuhi standard tertinggi, seperti Longjing Glass (Dragon Crystal Glass) dari Xiaomi, Kunlun Glass dari Huawei, atau Dragon Trail Glass.
Mengikut sifat asas ketahanan bahan, kaca keras sangat tahan terhadap calar oleh bahan-bahan yang lebih rendah pada skala kekerasan, walaupun ia masih rapuh dan pecah apabila terjatuh dengan kuat. Semakin keras ia, semakin mudah bahan tersebut pecah dan juga sebaliknya, semakin fleksibel bahan itu, semakin mudah ia tercalar. Pengilang kaca industri telah cuba untuk beberapa dekad untuk menyelesaikan kod dan mencari titik terbaik antara tahan kesan dan tahan calar, dan pada masa ini, ia adalah salah satu daripada keduanya.
Kebanyakan telefon pintar pada hari ini adalah tahan calar terhadap kebanyakan bahan yang lebih rendah pada Skala Kekerasan Mohs. Apa itu, sekiranya anda tertanya? Skala Kekerasan Mohs, secara ringkas, digunakan sebagai cara yang mudah untuk membantu mengenal pasti mineral. Kekerasan mineral adalah ukuran ketahanannya terhadap calar, diukur dengan menggores mineral itu terhadap bahan lain yang kekerasannya diketahui pada Skala Kekerasan Mohs.

Sumber Foto: Cybershack


Secara umumnya, telefon pintar kita dinilai antara 5 dan 6 pada skala itu. Umumnya, mereka tahan terhadap banyak perkara seperti calar daripada kuku, plastik, beberapa jenis kaca dan dalam sesetengah kes, bahkan keluli. Telefon pintar moden sangat tahan terhadap calar oleh kebanyakan bahan asing, jadi jangan risau tentang syiling, alatan tulis, mikroplastik, serpihan kayu atau pun pisau lipat yang mungkin mencalarkan peranti anda. Tambahan pula, kaca penutup ionized juga cukup tahan terhadap impak daripada beberapa jatuh atau ketukan yang wajar.
Tetapi seperti semua benda yang dibuat dari kaca, mereka tidak tertembus. Pada satu masa atau yang lain, impak yang cukup kuat akan menyebabkan kaca retak dan terkopak, dan membawa kepada siri pembetulan yang mahal, atau dalam sesetengah kes, penggantian peranti.

Sampel foto dari Second Lifeasia

Daripada menggantikan keseluruhan peranti, kebanyakan pengguna akan memilih untuk penggantian skrin yang mudah, tetapi menggunakan spare parts yang tulen juga penting. Sebarang alternatif yang tidak disahkan oleh pengeluar asal skirn, pada akhirnya akan membawa risiko kualiti yang lebih rendah dalam ketahan telefon anda.